Logo Dansk Interlingua Union

I N T E R L I N G U A   -   c o m m u n i c a t i o n   s i n   f r o n t i e r a s

 
 Overblik
Forside
Et vue på verdensplan
Bøger på interlingua
hos DIU
Union Mundial pro Interlinguas store bogkatalog

Yderligere oplysninger, forslag, kommentarer eller spørgsmål:
DANSK INTERLINGUA UNION
Sekretariatet, Kirkeholmen 10, DK-2630 Taastrup
www.interlingua.dk

 
"Fup-italiensk" - eller det internationale ordforråd

Interlingua i korthed

Demonstration i Kalmar til fordel for interlinguaFællesgloserne på engelsk, tysk, fransk, spansk, russisk, italiensk og portugisisk udgør i sig selv et sprog. Findes en glose på mindst tre af disse sprog, er den internationalt kendt. Hjælpesproget interlingua består udelukkende af disse fællesgloser, der forståes af flere hundrede millioner mennesker ... også selv om de aldrig har set eller hørt om interlingua før. Samtidig er interlingua helt uden irriterende undtagelser i sin grammatik.

Interlingua er en slags "sproget i sprogene". Det bruges på skrift og i tale som ethvert andet sprog. Den store forskel er, at interlingua er neutralt, fordi det ikke på forhånd er modersmål for et bestemt folkeslag, og grammatikken er fuldstændig regelmæssig. Det gør interlingua meget let at lære, især fordi størstedelen af ordene vil kunne genkendes fra de danske fremmedord. På et par måneder bruger man det flydende, og så kan man faktisk også "snyde" ved at bruge interlingua på rejser - som en slags "fup-portugisisk", "fup-spansk" eller "fup-italiensk", som lokalbefolkningen forstår uden at kende det.

Et hold sprogfolk og -forskere fra hele verden samlet i International Auxiliary Language Association (Den internationale Hjælpesprogsorganisation, forkortet IALA) arbejdede i 27 år med at finde alle de internationale ord, der i dag udgør interlinguas ordforråd. Mange af dem kender vi fra vore egne fremmedord. I 1951 blev de to første bøger om interlingua, "Interlingua-English Dictionary" og "Interlingua Grammar", udgivet. Interlingua bruges som alle andre sprog i bøger, tidsskrifter, på Internet, i korrespondance, på internationale konferencer og kongresser, under besøg i andre lande, o.s.v.

Også et besøg værd
Quadro rubie Union Mundial pro Interlingua (Verdensunionen for Interlingua)
Quadro rubie Panorama in interlingua