Logo Dansk Interlingua Union

INTERLINGUA - communication sin frontieras            Dansk Interlingua Union

 
 Overblik
Forside
Mere om Dansk Interlingua Union

Yderligere oplysninger, forslag, kommentarer eller spørgsmål:
DANSK INTERLINGUA UNION
Sekretariatet, Kirkeholmen 10, DK-2630 Taastrup
www.interlingua.dk

 
  

Actualitates fylder 50 år

Det fælles-nordiske interlingua-blad runder et skarpt hjørne. Læs de ti første numre i jubilæumshæftet.

To sider – det var alt, da første nummer af dagens Actualitates i november 1959, dengang under navnet "Notas de interlingua", blev sendt rundt til danske interlingua-interesserede.

Det blev til gengæld forbindelsesleddet, så lille men standhaftigt, som siden har bredt sig til først Sverige (1964), siden Norge (1992) og endelig Finland (1998), så det i dag er medlemsblad for alle fire nordiske interlingua-organisationer.

Det var Dansk Interlingua Unions nuværende næstformand, Bent Andersen, der i 1959 fra Odense sendte de første rundskrivelser ud til interesserede, og ved dannelsen af Dansk Interlingua Union 7. november 1960 blev bladet samtidig "rigtigt" medlemsblad.

171 numre til dato

Siden har en kreds af energiske og lige så standhaftige redaktører sikret, at foreløbig 171 numre af bladet er udkommet. I de første mange år skete det lidt uregelmæssigt, i 1983 dog hele seks gange, men sidetallet voksede støt og har siden januar 1996 ligget på 12 sider hver tredje måned med nyheder, læsestof, boganmeldelser, oplysninger og meget mere på dansk, svensk, norsk og – naturalmente – interlingua.

Actualitates er dermed beviset på den gode, nordiske samarbejdsånd og giver os samtidig mulighed for at konkurrere internt på venskabeligt og hyggeligt plan. Samarbejdet udmøntes kontant i praksis på de succesrige nordiske interlingua-træf, som senest blev holdt i 2008 i Linköping. Næste træf er i 2010.

Endelig er Actualitates – ud over at udkomme til alle medlemmer – en del af informationsarbejdet i de fire nordiske interlingua-organisationer. Actualitates kan betragtes som en informationsbrochure under konstant revision. Nye interesserede får prøveeksemplarer tilsendt, og Actualitates smutter med i kuverten, når f.eks. politikere i ind- og udland informeres om interlingua.

Jubilæumshæfte med de ti første numre

Vi har samlet et jubilæumshæfte med de ti første numre af bladet  i genoptryk samt et par artikler, som tidligere har været bragt om Actualitates' historie. Jubilæumshæftet "Sådan begyndte Actualitates - Interlingua i Norden" er udgivet og kan læses på skærmen eller udskrives på egen printer. 

Hent "Sådan begyndte Actualitates" (PDF-format) (5 MB)

Revidite: 2009-03-27